Startsida Mat Är det farligt att äta ägg med en mörk rand?

Är det farligt att äta ägg med en mörk rand?

Half egg, hard boiled, dark edge, hårdkogt, hardkokt egg
Shutterstock

Man undviker väl helst ett ägg med en mörk rand – men är det farligt?

Just nu läser andra

Svenskar älskar ägg. Oavsett om det handlar om frukostägget, kokta ägg på smörgåsen eller som ingrediens i sallader och bakverk är ägget en självklar del av många svenska hem. Men en detalj har säkert fångat mångas uppmärksamhet: efter kokning kan en mörkgrön rand uppstå runt gulan.

Vad beror randen på – och är den farlig?

Den grönaktiga randen är resultatet av en kemisk reaktion. När ägg kokas länge eller vid hög temperatur reagerar svavel i vitan med järn i gulan. Det bildas då jernsulfid, som färgar ytterkanten grågrön.

Enligt livsmedelsforskare är detta helt ofarligt. Ägget går utmärkt att äta även om det ser mindre aptitligt ut. Smaken kan förändras något om ägget kokats för länge, men det är en estetisk fråga – inte en hälsorisk.

”Det är ingenting farligt med den gröna ringen. Den är helt harmlös”, slår Alexandra Kazaks, PhD och medlem i Institute of Food Technologists’ Nutrition Division, fast i en intervju med Simply Recipes.

Därför uppstår fenomenet

Ju längre ägget kokas, desto mer vätesulfid frigörs från vitan. När denna gas möter järn i gulan uppstår den välkända randen. Effekten förstärks om äggen är äldre, eftersom vitan blir mer basisk med tiden och då producerar mer vätesulfid.

Så undviker du randen

Läs också

Vill du ha ägg med gyllene, jämna gulor gäller det att undvika överkokning. När vattnet kokat upp bör värmen sänkas så att äggen får sjuda i stället för att koka kraftigt.

Ett annat effektivt knep är att kyla ner äggen direkt efter kokning – lägg dem i en skål med isvatten eller spola dem under kallt vatten. Då stoppas värmeprocessen och reaktionen avbryts. Även färska ägg minskar risken för den gröna randen.

Ofarligt – men inte alltid snyggt

Den gröna randen runt gulan är alltså varken giftig eller farlig, och du behöver inte kasta ägget. Men vill du servera snygga frukostägg eller använda dem i maträtter där utseendet spelar roll kan det vara klokt att följa råden för rätt kokning.

Kort sagt: ägg med mörk rand kan ätas utan oro – men med lite extra omtanke i köket slipper du det oaptitliga utseendet nästa gång.

Ads by MGDK