Startsida Mat Smart knep: Så kokar du potatis snabbare

Smart knep: Så kokar du potatis snabbare

kartoffler
Foto: Shutterstock

Slipp lång väntan på att potatisen ska bli klar!

Just nu läser andra

Oavsett om potatisen ska bli potatissallad, mos eller något helt annat finns det en sak som ofta kan frustrera otåliga kockar: att potatis tar tid att koka.

Potatis är mättande, full av näringsämnen och passar även den som vill gå ner i vikt – därför är den fortfarande en självklar del av många människors kost. Dessutom är den populär bland veganer och vegetarianer som väljer bort kött och animaliska produkter.

Det är alltså inte konstigt att många suckar över att dessa välkända rotfrukter tar så lång tid att koka. Men det finns ett smart sätt att korta koktiden. Enligt kockar och matproffs kan du använda följande metod, skriver dagens.no:

Ta fram kniven

För att koka potatisen snabbare, skär den i små tärningar eller skivor. Värmen når då mitten av bitarna snabbare, vilket minskar koktiden rejält.

Koka upp vattnet i en separat kastrull innan du häller det över de redan skivade eller tärnade potatisarna. Använd en kastrull i rätt storlek för att undvika extra tid och energiförbrukning.

Läs också

Vill du servera hela potatisar fungerar inte denna metod lika bra – och nej, det rekommenderas inte att försöka pussla ihop potatisbitar med ”ätbart lim” efteråt (ja, det finns!).

Koka potatis med skalet på

Vill du istället koka potatisen hel kan du spara tid på att hoppa över skalningen innan kokning. Tvätta potatisen noggrant, koka den med skalet på och häll av vattnet när den är färdig.

Låt potatisarna svalna, eller doppa dem i isvatten i cirka 20 sekunder, och skär sedan ett snitt i skalet. Gnugga potatisen lätt med händerna – skalet lossnar enkelt.

Ads by MGDK