Startsida Mat Det handlar inte om smaken: Därför bör du tillsätta salt...

Det handlar inte om smaken: Därför bör du tillsätta salt i vattnet när du kokar ägg

Egg - Eier - Æg
Shutterstock

Det kan göra stor skillnad – men inte för smaken.

Just nu läser andra

Att koka ett ägg verkar så enkelt att det nästan borde vara omöjligt att misslyckas. Ändå finns det små knep som kan avgöra skillnaden mellan ett perfekt resultat och en besvikelse.

Ett av dessa handlar om något så vardagligt som att tillsätta lite salt i vattnet.

Salt påverkar nämligen inte smaken på äggen i någon större utsträckning. Äggskal är visserligen poröst, men koktiden är för kort för att saltet ska hinna tränga in i själva ägget.

I stället påverkar saltet vattnets egenskaper. När rätt mängd tillsätts höjs kokpunkten något. Det innebär att vattnet kan nå en högre temperatur innan det börjar avdunsta, vilket ger en stabilare kokning. Resultatet blir fasta och jämnt kokta ägg – utan att öka risken för överkokning.

Det skriver det finska hälsomediet Lankajemma.

Läs också

Den mest praktiska fördelen märks om ett ägg spricker under kokningen. I osaltat vatten flyter äggvitan snabbt ut i långa trådar, men i saltat vatten koagulerar proteinerna betydligt snabbare.

Denna process skapar en naturlig hinna som håller ihop innehållet och förhindrar att ägget löses upp i vattnet. Det är en kemisk reaktion där äggvitans proteiner påverkas av både värme och salthalt, vilket gör kokningen mer robust och minskar risken för missöden.

Däremot är det viktigt att påpeka att salt inte löser alla problem. Om syftet är att göra äggen lättare att skala är det andra knep som gäller: undvik helt färska ägg och kyl dem snabbt i kallt vatten direkt efter kokningen.

Ads by MGDK