Startsida Mat Experterna varnar: Maten vi tror kan frysas  – detta vet...

Experterna varnar: Maten vi tror kan frysas  – detta vet vi nu

food,freeser,mad,fryser
Shutterstock.com

Många tänker att frysen räddar allt – men vissa livsmedel förstörs snarare än bevaras. Fel hantering kan kosta både smak, pengar och matlust. Här är maten du bör hålla långt borta från frysen – och knepen som faktiskt funkar.

Just nu läser andra

Kött ska frysas rått – inte efter tillagning

Det är lätt att tro att man kan frysa in rester för att minska svinn, men när det gäller kött är det raka motsatsen som gäller, enligt sajten Express.
Experter menar att kött alltid bör frysas i rå form – annars riskerar du en trist ”uppvärmd” bismak. Det gäller särskilt för fisk och fågel, som gärna ska packas tätt i plastfolie och fryspåsar för att undvika frysbränna.

Hela fåglar kan hålla upp till ett år i frysen, medan malet kött bör användas inom fyra månader.

Grönsaker kräver rätt förbehandling

Grönsaker är en större utmaning än man tror. Det räcker inte att stoppa dem i frysen – de behöver blancheras först.
Att snabbt koka dem i vatten några minuter stoppar enzymaktiviteten som annars kan ge blek färg, tråkig konsistens och bitter smak.

Morötter och blomkål bör skäras i bitar, medan ärtor och bönor behöver exakt koktid för att hålla smaken.

Läs också

Frukt behöver sötma för att klara kylan

Frysta bär som blir torra och smaklösa? Det är förmodligen för att de frysts utan socker.
Bäst resultat får du om du fryser frukt i socker eller sirap. Det skyddar mot uttorkning och bevarar smaken bättre. Utan sötning kan även fina jordgubbar snabbt tappa både konsistens och karaktär.

Aldrig i frysen – dessa livsmedel förstörs

Ägg i skal, sallader, majonnäs och gräddsåser är exempel på mat som absolut inte bör frysas.
De tappar konsistens, separerar eller blir helt enkelt oätliga efter upptining.

Oavsett hur rätt du hanterar frysen så har all mat ett bäst före-datum även där. Delikateskött, färs och osötad frukt bör konsumeras inom ett par månader, medan andra livsmedel kan hålla upp till ett år – om du förvarar dem rätt.

Läs också

Ads by MGDK