Startsida Mat Många glömmer det viktigaste när de vill göra perfekt klyftpotatis

Många glömmer det viktigaste när de vill göra perfekt klyftpotatis

Kartofler, klyftpotatis, potatoes
Shutterstock.com

Det finns en viktig detalj som många missar.

Just nu läser andra

Potatis är en klassiker på middagsbordet, och klyftpotatis har blivit ett enkelt och populärt tillbehör för både vardag och fest.

Ändå glömmer många matentusiaster en av de viktigaste sakerna när de gör klyftpotatis.

För även en så enkel rätt som ugnsrostad klyftpotatis kräver precision och eftertanke om resultatet ska bli perfekt – krispigt utanpå och mjukt inuti.

Det vanligaste felet handlar om hur oljan används.

Det säger Gunilla von Heland, matkreatör och expert på Expressens Allt om Mat, som betonar att oljan måste fördelas rätt.

Läs också

”Det är viktigt att blanda klyftpotatisen med oljan och eventuella kryddor ordentligt. Du kan antingen blanda allt i en stor skål, eller ringla över och blanda direkt på plåten,” säger hon.

Just hur man blandar potatisen gör att alla bitar får en jämn yta och tillagas jämnt.

En annan viktig detalj är att använda bakplåtspapper, vilket minskar risken att potatisen bränner fast i ugnen. Potatis har ett naturligt högt stärkelseinnehåll, vilket ökar risken att den fastnar – särskilt om man hoppar över bakplåtspapperet.

Ugnstemperaturen bör ligga runt 200 grader, oavsett om du använder varmluft eller över-/undervärme.

Till sina egna potatisar kryddar von Heland oftast med rosmarin och timjan, men det är förstås fritt fram att kombinera precis de kryddor man gillar.

Ads by MGDK