Hur länge ska ägg koka? Varför ska de ligga med spetsen nedåt i kylskåpet? Och hur ser man om ett ägg är gammalt eller färskt? Här får du svaren på alla dina frågor.
Just nu läser andra
Så kokar du ägg – från löskokt till hårdkokt
Att koka ägg är enkelt, men resultatet beror på hur länge de får ligga i det kokande vattnet. Vill du ha löskokta ägg till äggkoppen, perfekt krämiga halvor till salladen eller hårdkokta ägg till picknicken?
Räkna med ungefär:
- 4 minuter för löskokt
- 6 minuter för krämigt mellanläge
- 9 minuter för hårdkokt
Så steker du ägg med perfekt rinnig gula
Stekta ägg funkar lika bra på en macka som till pytt i panna eller hamburgare. Hemligheten för en perfekt rinnig gula är att låta ägget stekas på låg värme tills vitan stelnar helt, men utan att gulan blir hård.
Pochera ägg – kockens smarta knep
Många tycker att pocherade ägg är svårt, men kocken Tareq Taylor har ett enkelt knep: rör upp en virvel i vattnet innan du släpper ner ägget. Då håller vitan ihop och du får ett perfekt resultat varje gång.
Krämig äggröra – så lyckas du
Äggröra är en brunchklassiker som går snabbt att laga. Kocken Mattias Larsson tipsar om att röra långsamt på låg värme och gärna tillsätta en klick smör eller lite grädde. Då håller sig äggröran krämig och smakrik längre.
Därför får kokta ägg en mörk rand
Läs också
En mörkgrön eller grå rand runt gulan kan dyka upp när man kokar ägg lite för länge. Det är en helt ofarlig kemisk reaktion mellan järn och svavel i ägget. Även om det inte ser lika aptitligt ut går ägget utmärkt att äta.
Varför är vissa ägg vita och andra bruna?
Äggskalet avslöjar vilken höna som värpt ägget. Vita hönor värper oftast vita ägg, bruna hönor bruna. Men det finns också höns som lägger gröna, blå eller till och med rosa ägg.
Så skalar du ägg snabbt och enkelt
Vill du slippa krånglet med skal som fastnar? Kyl ned de kokta äggen direkt i kallt vatten och rulla dem sedan lätt mot bänken innan du skalar. Då lossnar skalet betydligt enklare.
Hållbarhet på ägg – längre än du tror
På äggpaketen står det ofta 28 dagar som bäst före-datum. Men enligt hållbarhetsexperten Louise Ungerth kan ägg hålla tre till fyra månader i kylskåp. Även Livsmedelsverket menar att de går bra att äta efter datumet – så länge de luktar fräscht och ser bra ut.
Hur länge håller kokta ägg i kylskåp?
Hårdkokta ägg kan förvaras i kylskåp i ungefär en vecka. Om du vill veta hur gamla dina ägg är kan du göra ett enkelt test:
- Färska ägg ligger kvar på botten i ett vattenglas.
- Några veckor gamla ägg reser sig upp.
- Riktigt gamla ägg flyter upp till ytan.
Därför ska ägg förvaras med spetsen nedåt
Läs också
Enligt branschorganisationen Svenska Ägg håller äggen bäst om de förvaras med spetsen nedåt. Då hamnar luftblåsan överst och minskar risken för att gulan kommer i kontakt med skalet.
Källa: Godare