En klassisk nordisk rätt får en helt ny karaktär när italienarna sätter sin prägel på den.
Just nu läser andra
När vinterkylan biter tag och mörkret faller tidigt finns det få saker som värmer lika gott som en rykande skål risgrynsgröt.
För många danskar är rätten inte bara en enkel vardagsklassiker, utan en del av kulturarvet – något som andas tradition och hemtrevnad.
Den krämiga konsistensen, toppad med kanel, socker och en smältande klick smör, har gjort risgrynsgröten till en självklar favorit på danska middagsbord.
Men det är inte bara i Sverige gröten har en särställning.
I Italien är man nämligen också mästare på risgröt, även om den där går under namnet ’Risotto al Latte’.
Läs också
I Italien betraktas den mer som en dessert, medan den i Danmark ofta serveras som huvudrätt.
Kanske skulle italienarna till och med hävda att deras variant smakar ännu bättre.
Hur lagar man då italiensk risgröt? Och hur nyttigt är ris egentligen, även i en gröt?
Recept på äkta italiensk Risotto al Latte
300 g risottoris (t.ex. Arborio eller Carnaroli)
1 liter helmjölk
50 g smör
50 g socker
1 vaniljstång
Rivet skal från 1 ekologisk citron
En nypa salt
Så gör du
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Lägg mjölk, vaniljfrön och stång i en kastrull och värm försiktigt.
- Tillsätt riset och låt sjuda på låg värme i 30–35 minuter. Rör om då och då.
- När riset är mjukt och det mesta av mjölken absorberats, tillsätt smör, socker, citronskal och salt.
- Rör om tills smöret smält och sockret lösts upp.
- Låt vila i fem minuter före servering.
Servera varmt, gärna med lite extra socker eller kanel på toppen.
Läs också
En Risotto al Latte håller sig i kylskåp i upp till två dagar i en lufttät behållare. Vid uppvärmning – tillsätt gärna lite mjölk för att återfå den krämiga konsistensen.
Är ris nyttigt?
Ja, ris kan vara en del av en balanserad kost.
Det är en bra källa till kolhydrater och innehåller vitaminer och mineraler som tiamin, niacin och järn. Fullkornsris är särskilt näringsrikt tack vare högre fiberinnehåll.
Men gå inte loss för mycket på Risotto al Latte.
Även om ris i sig är nyttigt, ändras bilden när det blandas med mjölk, smör och socker.
Läs också
Det är trots allt en dessert – och bör avnjutas i lagom mängd.
Det höga socker- och fettinnehållet gör den kalorität, så den är inte något man bör äta varje dag om man vill hålla koll på vikt eller sockerintag.