Startsida Mat Smarta knepen – så får du avokadon att mogna snabbare

Smarta knepen – så får du avokadon att mogna snabbare

Avocado,avokado
Shutterstock.com

Att lyckas öppna en perfekt mogen, grön och krämig avokado är nästan som att vinna på lotto. Men oftast krävs tålamod innan de hårda frukterna på köksbänken blir ätmogna. Tyvärr är det lätt att missa det perfekta ögonblicket – och plötsligt har avokadon blivit brun och mosig. Som tur är finns det ett snabbt och smart knep som kan rädda guacamolen.

Just nu läser andra

Att lyckas öppna en perfekt mogen, grön och krämig avokado är nästan som att vinna på lotto. Men oftast krävs tålamod innan de hårda frukterna på köksbänken blir ätmogna. Tyvärr är det lätt att missa det perfekta ögonblicket – och plötsligt har avokadon blivit brun och mosig. Som tur är finns det ett snabbt och smart knep som kan rädda guacamolen.

Den klassiska papperspåsemetoden

Det enklaste sättet att påskynda mognaden är att lägga avokadon i en brun papperspåse och vika ihop öppningen. Låt den ligga framme i rumstemperatur i ett till två dygn. Påsen samlar upp gasen etylen som frukten själv avger, vilket gör att processen går mycket snabbare. Knepet fungerar även för andra frukter som persikor, plommon och mango – men undvik plastpåsar, de kan orsaka mögel.

Snabba resultat med fruktkompisar

Vill du snabba på processen ännu mer? Lägg en banan eller ett äpple i samma papperspåse som avokadon. Dessa frukter avger extra mycket etylen, vilket gör att avokadon blir mjukare på bara ett till tre dygn. Förvara påsen varmt, och testa med lätt tryck på skalet – när det ger efter är frukten klar att äta.

Ett alternativ: Ris-metoden

Om du inte har andra frukter hemma kan du använda ris. Lägg avokadon i en skål med okokt ris och täck över. Ris fungerar på samma sätt genom att hålla kvar värmen och etylengasen, vilket påskyndar mognaden. Efter en till två dagar bör skalet ha mörknat och frukten kännas lätt mjuk vid tryck.

Därför fungerar knepet

När frukt mognar avger den gasen etylen, som startar en naturlig nedbrytningsprocess i cellväggarna. Stärkelse omvandlas till socker och syrorna minskar – det som gör frukten sötare och mjukare. Genom att stänga in gasen i en papperspåse påskyndas den här processen, särskilt i rumsvärme. För mycket värme däremot gör att avokadon ruttnar, så håll koll på tiden.

Så bromsar du mognaden vid behov

Läs också

Om avokadon redan är mjukare än du vill, går det lika lätt att stoppa processen. Lägg helt enkelt avocadon i kylskåpet – den kalla temperaturen saktar ner effekten av etylengasen. På så sätt håller sig avokadon fräsch i flera dagar till och är redo när du behöver den.

Välj rätt avokado i butiken

Planera redan när du handlar. Vill du använda avokadon samma dag, välj en med mörkare skal och lätt mjuk konsistens. Ska du äta den först om några dagar, välj en grönare och hårdare variant. På så sätt slipper du stressa över om den hinner mogna i tid.

Extra knep: Solljus fungerar också

Har du ingen papperspåse hemma? Placera då avokadorna på köksbänken i direkt solljus. Värmen hjälper till att frigöra etylen och påskyndar mognaden naturligt, enligt Realsimple. Men låt dem inte ligga för länge – då kan de snabbt bli övermogna och mosiga.

Ads by MGDK