Anders Thornberg misstänkt för brott i samband med polischefen Mats Löfvings död

Skriven av Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

15/05/2024
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
Anders Thornberg, tidigare rikspolischef, är misstänkt för brott i samband med den förra polischefen Mats Löfvings död, vilket har lett till en omfattande utredning om arbetsmiljöbrott.

I december förra året lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan till Polismyndigheten för misstänkt arbetsmiljöbrott relaterat till Mats Löfvings död.

Löfving, som var tidigare polischef, avled i februari efter att ha varit i en utsatt situation som fick kritik från Arbetsmiljöverket för bristande riskbedömningar och otillräckliga stödåtgärder.

Efter Löfvings död och kritiken som riktades mot polisens hantering, inleddes en förundersökning om arbetsmiljöbrott som kan innebära vållande till annans död.

Åklagare Lars Morand vid särskilda åklagarkammaren leder utredningen, enligt SVT Nyheter.

I slutet av april samma år blev Anders Thornberg, dåvarande rikspolischef, misstänkt för brott relaterat till Löfvings död.

Thornberg anklagas för att inte ha stoppat den kritiserade presskonferensen som hans utredare Runar Viksten höll. Under presskonferensen presenterades en rapport som hade varit hård mot Löfving.

Thornberg har offentligt förnekat brott och hävdar i ett pressmeddelande att avbrytande av presskonferensen hade varit orimligt då rapporten redan var offentlig.

Han förklarar också att Löfvings död varken var förutsägbar eller orsakad av honom och att han inte varit oaktsam.

Thornberg har beslutat att inte svara på medias frågor under den pågående förundersökningen.