Bekymrande uttveckling: Ny våg av Coronaviruset i Europa

Skriven av Henrik R

Bekymrande uttveckling.

Covid-19-smittan har återigen tagit fart. En ny variant av coronaviruset, kallad "Eris" eller EG.5, har identifierats och är för närvarande den dominerande varianten i många länder. Som ett resultat ser vi en ökning i antalet personer som behöver medicinsk behandling på grund av infektionen.

Tyskland rapporterar kraftiga ökningar

I Tyskland har hälsodepartementet dagligen uppdaterat statistiken över antalet personer som söker medicinsk hjälp på grund av covid-19. På bara en vecka har detta antal ökat med 175 procent, enligt The Guardian, som citerar den tyska tidningen Speigel. Samtidigt har antalet sjukhusinläggningar för personer smittade med coronavirus ökat med 50 procent. "Vi kan uppleva en sommarvåg," säger epidemiologen Timo Ulrichs från Berlin Akkon University of Human Science.

Biobesök kan vara en faktor

Även om det kan verka överraskande att viruset sprider sig snabbare under sommaren, när folk ofta samlas utomhus, tror den tyska virusexperten att omfattande biobesök kan vara en orsak. Filmer som "Barbie" och "Oppenheimer" har lockat miljontals biobesökare, där de sitter i timmar i slutna utrymmen utan fönster.

Situationen i Sverige

I Sverige har Folkhälsomyndigheten bekräftat närvaron av Eris-varianten. Experter förutser att den kommer att bli den dominerande varianten i landet, vilket understryker vikten av vaccination. "Den senaste varianten kan kringgå immuniteten som uppnåtts genom vaccination och själva sjukdomen. Många av oss kan uppleva en allvarlig influensaliknande sjukdom," säger virologiprofessor Niklas Arnberg till SVT Nyheter.

Vaccination är nyckeln

De som ännu inte har blivit vaccinerade eller tidigare har haft covid-19 löper en större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas med Eris-varianten. "Jag rekommenderar starkt att dessa personer blir vaccinerade," säger Niklas Arnberg.

Klicka här för att komma tillbaka