Bonus på upp till 100.000 kronor för undersköterskor som flyttar sin semester

Ida Hansson

4 veckor sedan

|

18/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Flera svenska regioner erbjuder nu betydande bonusar till undersköterskor som väljer att flytta sin semester för att mildra sommarens bemanningsbrist inom vården.

I Sverige står flera regioner inför stora utmaningar med personalbrist under sommaren. För att tackla denna brist erbjuder vissa regioner, med Region Norrbotten i spetsen, en betydande bonus för att locka undersköterskor att flytta sin semester.

Region Norrbotten toppar listan genom att erbjuda upp till 25.000 kronor per flyttad semestervecka, vilket gör det möjligt för anställda att tjäna upp till 100 000 kronor.

"Vi är jättemånga som vill nyttja det här erbjudandet. Det blir ju en stor skillnad på lönen för mig som undersköterska. Jag skulle gärna flytta hela semestern nästa år," efter att ha tjänat 50.000 kronor på att flytta två veckor av sin semester," säger en undersköterska till SVT Norrbotten.

I år har situationen förvärrats jämfört med föregående år, där tio av landets 21 regioner rapporterar om större bemanningsproblem.

Denna ökning i personalbrist kan delvis förklaras av rådande strejker och blockader som påverkar vården, enligt information från SVT.