Brittisk underrättelse: Ryssland stöter på motstånd i avgörande offensiv mot ukrainskt fäste

Mattias Svensson

8 veckor sedan

|

22/04/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ryssland möter betydande motstånd.

Ryska styrkor upplever betydande motstånd i sin senaste offensiv i Donetskregionen och kämpar för att avancera runt Chasiv Yar, en avgörande ort för Ukrainas försvar.

Trots att staden är ett strategiskt hinder har Moskva endast gjort långsam framgång.

Chasiv Yar, som ligger väster om Bakhmut—en stad som genomgick långvariga och intensiva strider innan den föll under rysk kontroll i maj 2023—är nu centralt i Rysslands strategi.

Erövringen av staden är nödvändig för att Ryssland ska kunna hota andra viktiga ukrainsk-kontrollerade städer, som Sloviansk och Kramatorsk.

Institutet för krigsstudier (ISW) pekade tidigare denna månad ut Chasiv Yar som en strategisk passage för att störa Ukrainas försvarsnätverk.

Stadens tunga befästningar och strategiska läge på upphöjd terräng har låtit ukrainska styrkor upprätthålla ett starkt försvar mot den ryska framryckningen.

Trots den nyliga erövringen av byn Bohdanivka, som är en taktisk förbättring för Ryssland, har det inte underlättat deras framfart mot Chasiv Yar.

Ukraina fortsätter att visa motståndskraft och avvärja ryska anfall effektivt. Det amerikanska representanthuset har nyligen godkänt ett omfattande hjälppaket till Ukraina, vilket stärker det internationella stödet. Det kommer dock ta tid innan detta påverkar slagfältets dynamik.