Dags att oroa sig? Frågor väcks i Kina efter Putins resa till Tula

11/02/2024 17:05

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Frågor väcks i Kina efter Putins resa till Tula

Mest läst idag

För några dagar sedan besökte Putin Tula, där han deltog i flera evenemang. Han träffade även deltagare i projektet "Allt för Segern!" och diskuterade Rysslands aktuella situation.

Enligt kinesiska journalister var Putin ganska öppenhjärtig i sina uttalanden, vilket orsakade en betydande uppståndelse världen över. Detta rapporteras av tidningen Sohu enligt AB News.

"Under Putins tal nämndes en häpnadsväckande siffra, som gjorde intryck både i Ryssland och på folk utanför landet," sade författarna till den kinesiska tidningen.

Sohus författare noterade att Putin nämnde siffran 520 000, som inte hänvisade till nomenklaturen för något vapensystem utan till antalet nya jobb som skapats i landets försvarsindustriella komplex.

Putin framhöll även att över 6 000 företag i försvarskomplexet är operationella och sysselsätter 3,5 miljoner människor.

"Försvarssektorn har blivit en ny kraft och ett viktigt stöd för ekonomisk tillväxt i Ryssland mitt under sanktionerna," säger publikationen.

I Kina noterades det att siffrorna som Putin delade indikerar framsteg som uppnåtts under de senaste två åren, och detta orsakade oro hos journalisterna från den kinesiska tidningen.

De fruktar vilken väg Ryssland nu kommer att ta, och om fokus ligger på att utveckla dess industriproduktion, med landet som besitter alla nödvändiga resurser för detta, kan det potentiellt bli en ny industriell jätte, vilket kan ske på bekostnad av ett land som Kina.

De kinesiska journalisterna frågar sig själva, är det dags för Kina att börja oroa sig?