Danmarks statsminister meddelar: "Vi har beslutat att donera hela vårt artilleri till Ukraina"

Skriven av Ida Hansson

13 veckor sedan

|

19/02/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Vi har beslutat att donera hela vårt artilleri till Ukraina".

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade Danmarks beslut att donera hela sitt lager av artilleriammunition till Ukraina.

Detta tillkännagivande gjordes under det ukrainska lunchmötet på Münchens säkerhetskonferens den 17 februari, vilket markerar Danmarks engagemang för att stödja Ukraina i dess nödställda situation.

Artilleriammunition, som anses vara avgörande för de ukrainska militära ansträngningarna, är starkt efterfrågad på slagfältet där den används flitigt. Frederiksen betonade situationens brådskande natur och uttalade,

"Om du frågar ukrainarna, ber de oss om ammunition nu, artilleri nu. Från dansk sida har vi beslutat att donera hela vårt artilleri."

Den danska statsministern påpekade tillgängligheten av ammunition inom europeiska lager, vilket antyder att frågan inte enbart handlar om produktionskapacitet.

"Det finns fortfarande ammunition i europeiska lager. Detta är inte en fråga enbart om produktion eftersom vi har vapnen, vi har ammunitionen, vi har luftvärn som vi inte behöver använda själva just nu som vi borde leverera till Ukraina," förklarade hon.

Frederiksens kommentarer berörde också den bredare kontexten av konflikten, särskilt Rysslands handlingar som enligt henne syftar till att destabilisera den västerländska världen.

"Ryssland vill inte ha fred med oss. De destabiliserar den västerländska världen från många olika håll- i Arktis, på Balkan och i Afrika - med desinformation, cyberattacker, hybridkrig och uppenbarligen i Ukraina," noterade hon och belyste de mångfacetterade utmaningarna som de nuvarande geopolitiska spänningarna medför.

Dessutom kommer tillkännagivandet vid en tidpunkt då Ukraina står inför utmaningar med att säkra det militära stöd som behövs.

Europeiska unionen har antytt att den kanske bara kan leverera hälften av de utlovade 1 miljon granaterna till den kommande marsfristen.

Dessutom är tillhandahållandet av försvarsstöd i USA, inklusive artilleristöd, invecklat i inhemska politiska tvister, vilket ytterligare komplicerar ansträngningarna att hjälpa Ukraina.