Domen har fallit: Systembolaget kan stängas

Skriven av Henrik R

44 veckor sedan

|

13/07/2023
Systembolaget kan stängas.

Systembolaget, Sveriges statliga alkoholmonopol, har stämt det danska företaget Winefinder för att ha försökt kringgå det svenska alkoholmonopolet genom att sälja sprit till svenskar via e-handel.

Nu har Högsta domstolen likställt företagets e-handel med att personligen åka över Öresundsbron och handla, vilket innebär att försäljningen tillåts.

Benjamin Dousa, VD för tankesmedjan Timbro, kallade domen för "början på slutet för Systembolaget". Hans dröm är att Ica en dag ska sälja sitt eget lådvin.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) blev däremot orolig över domen och planerar att vidta åtgärder för att skydda monopolet.

Genom att tillåta internationella spritföretag att sälja direkt till kunderna, öppnas en dörr för alkoholmarknaden. Detta kan ses som en smygande avreglering utan politisk kontroll, en avreglering som inte ens har folkligt stöd.

Systembolaget toppar listan över Medieakademins årliga förtroendebarometer, med 71 procent som anger att de har förtroende för företaget.

I Systembolagets egna mätningar vill tre av fyra svenskar behålla alkoholmonopolet.

Framtiden för Systembolaget kan liknas vid apotekens situation. Efter avregleringen av apoteken ledde det inte till mer utbud och bättre tillgänglighet, som utlovat. Istället har mediciner blivit svårare att få tag på, och apotek i landsbygdskommuner har stängts ner.

Detta kan vara den framtid som väntar Systembolaget. Dessutom skulle spritbranschens ökade vinster leda till höga sociala kostnader. Det är inte konstigt att socialministern är bekymrad.