Efter kungens jubileumsfirande: Här är sanningen om hans hälsa

18/09/2023 13:43

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Kungen firade i hegen sitt jubileum.

Mest läst idag

Kung Carl Gustafs 50-årsjubileum som Sveriges monark var en händelserik tillställning som lockade kungligheter från hela världen till Stockholm.

Firandet, som direktsändes på SVT, inkluderade en storslagen bankett, en kortege genom Stockholm och en jubileumskonsert på Lejonbacken.

Men det var inte bara festligheter som stod i fokus. Kungaexperten Herman Lindqvist gav också en uppdatering om kungens hälsa, något som har varit ett ämne för diskussion, särskilt efter hans hjärtoperation tidigare i år. Det skriver Hänt.

I början av året meddelade hovet att kungen skulle genomgå en hjärtoperation, vilken utfördes med titthålsteknik.

Operationen gick bra, och kungen var snart tillbaka på jobbet. Men hovet har ännu inte avslöjat varför operationen var nödvändig.

Under SVT:s direktsändning av jubileumsfirandet tog programledaren Yvette Hermundstad upp frågan om kungens eventuella abdikering.

Herman Lindqvist svarade att kungen är "uppenbarligen väldigt frisk och kry och trivs i rollen", vilket antyder att han kommer att fortsätta som kung ett tag till.

Lindqvist framhöll att kungen kan gå i pension när som helst om han så önskar, men att det aldrig har hänt tidigare.

Detta ger en indikation på att kungen, trots sin tuffa vår, är i god form och inte har några planer på att abdikera inom den närmaste framtiden.