Efter 'tvångskyssen': Nu ber Peter Settman om ursäkt till Charlotte Kalla

Skriven av Ida Hansson

30 veckor sedan

|

31/10/2023
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Peter Settman har offentligt bett om ursäkt för en kyss han gav skidåkaren Charlotte Kalla under Idrottsgalan 2008.

Kyssen var en del av en sketch där Settman återupptog sin roll som Ronny från komediduon Ronny och Ragge. I sin nyligen publicerade självbiografi beskriver Kalla händelsen som "upprörande och förkastlig."

Charlotte Kalla har i sin bok uttryckt att hon blev mycket arg över kyssen men inte visste hur hon skulle reagera.

"Jag blev jättearg men visste inte hur jag skulle bete mig," skriver hon. Settman, som har läst utdraget från boken, säger till SVT:

"Det är jättetråkigt att höra att hon kände så, för det var ju absolut inte meningen. Jag får nästan bara olustkänslor. Det där landade absolut inte bra."

Settmans förklaring och ånger

Settman förklarar att kyssen inte var planerad och att han "teaterpussade" henne, det vill säga pussade på sin egen hand snarare än direkt på hennes mun.

Han reflekterar också över hur tiden har förändrats sedan 2008.

"Det är 15 år sedan. Det låter som inte så längesedan, men det var längesedan, rent kulturellt. Jag hade tänkt på ett annat sätt (idag) när jag gjorde improvisationen. Det är helt enkelt inte roligt idag," säger han till SVT.

Jämförelse med andra incidenter

När han blir tillfrågad om en liknande incident där Luis Rubiales kysste Jennifer Hermoso på munnen, menar Settman att det var en annan situation.

"För jag tycker att man alltid måste tänka på uppsåt. Hade jag gått fram och i rollen som Peter Settman, programledare, bara varit så här: 'Tack för en jättefin prestation.' Och kysst henne rakt på munnen. Det hade ju inte funnits något skämt i det. Inte 2008 heller, menar jag," förklarar han.

Settman avslutar med att säga att han har ändrat sitt beteende över tid.

"I dag så hade jag inte ens i rollen som Ronny, i en improvisation, gått dit av just de skälen. Man har ändrat sig själv i hur man gör," säger han.