Emil, 19, nära att dö efter bett av jättehuggorm: 'Såg bara skuggor

Henrik R

49 veckor sedan

|

12/07/2023
Såg bara skuggor

Emil Åkerwall, en 19-årig golfspelare från Stockholm, upplevde en skrämmande händelse när han blev biten av en stor huggorm under en golfrunda i Botkyrka.

Händelsen, som kunde ha kostat honom livet, inträffade för två veckor sedan när han gick för att plocka upp en boll som hamnat vid en liten buske.

"Jag fick en känsla av att det inte var bra. Och en halv sekund senare biter den," berättar Emil til TV4. Huggormen, som visade sig vara ovanligt stor med två centimeter mellan tänderna, bet Emil i fingret. Efter bettet började hans syn försämras och han såg bara skuggor.

Emil och hans kusin ringde 112 och fick beskedet att Emil måste till akuten. När de anlände till Södertälje sjukhus svimmade Emil.

"Det kom åtta sjuksköterskor. De satte in fyra infarter och gav mig en adrenalinspruta. Jag hade fått en anafylaktisk chock och cirkulationssvikt. Jag fick också en kortisonspruta i magen och en hästdos med ormserum," berättar Emil.

Emils tillstånd stabiliserades efter att han fått fyra doser med ormserum, men han blev kvar på sjukhuset i tre nätter. Hans arm svullnade upp och fick blåmärken, och han tappade styrka i handen där ormen bitit.

"Läkarna sa att om jag kommit till akuten en kvart senare hade det varit tveksamt om jag överlevt," säger Emil. Forskarna tror att ormen träffade ett blodkärl med tanden när den bet och sprutade in giftet, vilket ledde till Emils kraftiga reaktion.