Erkänner: Orsakade den fruktansvärda dödsbranden på Hawaii

Skriven av Henrik R

41 veckor sedan

|

29/08/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Orsakade den fruktansvärda dödsbranden på Hawaii.

Mindst 115 mennesker har mistet livet i de voldsomme skovbrande på Maui, Hawaii, hvilket gør det til den dødeligste brand i USA i de seneste 100 år.

Flere hundrede personer er stadig savnet, og nogMinst 115 personer har omkommit i de fruktansvärda skogsbränderna på Maui, vilket gör det till den mest dödliga branden i USA under de senaste 100 åren.

Hundratals människor är fortfarande försvunna, och vissa har bekräftats vara vid liv efter att myndigheterna på ön offentliggjorde en lista över 388 personer vars öde var okänt.

Hawaiis elbolag, Hawaiian Electric Company, har nu medgett att deras kraftledningar var startpunkten för den första branden.

Samtidigt frånsäger sig företaget delvis ansvaret genom att peka på öns brandkår, som lämnade platsen med meddelandet att branden var under kontroll. Strax därefter utbröt en andra brand, som skulle bli den mest dödliga i USA på mycket lång tid.

Elbolaget har tidigare förnekat allt ansvar och kallat anklagelserna från Maui-myndigheterna för "faktiskt och juridiskt oansvariga". De hävdar att kraftledningarna i det område där branden startade hade varit strömlösa i mer än sex timmar. Dessutom har det riktats omfattande kritik mot Hawaiis myndigheter för att inte ha aktiverat öns varningssystem, vilket kunde ha förvärrat situationen eftersom folk instinktivt skulle ha sökt sig upp i de brinnande skogarna.le er bekræftet i live efter myndighederne offentliggjorde en liste over 388 personer, hvis skæbne var ukendt.

Hawaiis elnetvirksomhed, Hawaiian Electric Company, har nu erkendt, at deres kraftledninger var årsagen til den første brand.