Eskalering i Gaza: USA står fast vid Israels vapenanvändning

Ida Hansson

38 veckor sedan

|

31/10/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Konflikten i Gaza har nyligen eskalerat kraftigt, med Israels försvarsstyrkor (IDF) som utför flygräder och markoffensiver mot den palestinska gruppen Hamas.

Tusentals civila har dött och omfattande skador har drabbat Gaza-remsan.

Pentagon har i detta sammanhang gjort ett kontroversiellt uttalande, där de klargör att det inte finns några restriktioner för hur Israel får använda vapen som USA har tillhandahållit för militära operationer i Gaza.

Detta har väckt oro bland internationella observatörer och människorättsaktivister, med tanke på det ökande antalet dödsfall och förstörelse i området.

Ovillkorligt stöd

USA har en lång historia av att stödja Israel, och detta fall är inget undantag.

Efter en rad överraskningsattacker från Hamas den 7 oktober, som resulterade i betydande förluster av liv och gisslan, påskyndade USA sitt militära stöd till Israel.

Detta inkluderade ytterligare interceptorer för Israels Iron Dome luftförsvarssystem, precisionsstyrda vapen och utplacering av två hangarfartygsgrupper i regionen för att avskräcka ytterligare eskalering.

Humanitära bekymmer

Samtidigt som USA fortsätter att stödja Israels rätt att försvara sig, har det kommit ökande uppmaningar om eldupphör och skydd av civila som fastnat i korselden.

Gaza är hem för över 2 miljoner människor, många av dem kan inte lämna konfliktzonen.

USA och Israel anklagar Hamas för att använda civila som mänskliga sköldar, vilket komplicerar ansträngningarna att minimera civila förluster.

Kritik mot USA:s stöd

USA:s lagstiftning stipulerar att säkerhetsstöd inte kan ges till länder som konsekvent kränker mänskliga rättigheter.

Men tolkningen av denna lag är flexibel, och den nuvarande administrationens stöd för Israel i denna konflikt har mötts med kritik från olika håll.