EU:s viktiga uppmaning till svenska husdjursägare - Håll djuren inomhus

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Håll djuren inomhus.

EU har riktat en viktig uppmaning till svenska katt- och hundägare: håll era djur inomhus eller kopplade när ni går ut. Denna uppmaning kommer som en följd av utbrott av fågelinfluensa på flera platser i Sverige, inklusive Sölvesborg och Gotland.

Fågelinfluensa är en smittsam sjukdom som kan drabba både vilda och tama fåglar. I Sölvesborg upptäcktes nyligen 50 döda måsar nära Tredenborgs camping, och även på Gotland har utbrott av fågelinfluensa konstaterats bland vilda fåglar.

EU:s uppmaning är särskilt riktad till katt- och hundägare som bor på platser där fågelinfluensa har konstaterats. Anna-Kristina Larsson i Sölvesborg, en hundägare, tar uppmaningen på allvar. "Jag tänker att man absolut ska göra det. Det är inte jättelätt för hundarna att bli smittade, men om de blir smittade kan de bli rejält sjuka," säger hon till Sveriges Radio.

Fågelinfluensaviruset kan smitta däggdjur, och det finns rapporter om både hundar och katter som har smittats. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, har tidigare varnat för detta och uppmanat djurägare att hålla sina djur kopplade och inomhus.

Världshälsoorganisationen, WHO, har uttryckt oro över att viruset har börjat smitta däggdjur. Man fruktar att det finns en risk för människor och en framtida pandemi. "Det ökade antalet upptäckter av H5N1 bland däggdjur, som är biologiskt närmare människor än fåglar, väcker oro för att viruset kan anpassa sig till att infektera människor lättare," uttryckte WHO i ett pressmeddelande i veckan.