Experter är oroade: Många försöker stoppa menstruationen med viralt trick

Johanna Ekman

4 veckor sedan

|

25/05/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Just nu sprider sig ett särskilt trick viralt påstås kunna stoppa menstruationen.

Menstruation är en naturlig del av den kvinnliga reproduktionscykeln och inträffar normalt en gång i månaden från puberteten till klimakteriet.

Trots dess naturlighet innebär menstruationen för många kvinnor: blodiga underkläder, uppblåsthet, sug efter viss mat och magsmärtor.

Därför har en särskild trend nu tagit internet med storm.

En så kallad "menstruationsstoppande trend" blir nu viral.

Det rapporterar Mirror.

Det är kanske inte förvånande att ett otal influencers har lockats att prova denna nya trend, som består i att kombinera gelatinpulver, citronsaft och en massa ibuprofen.

Det påstås kunna skjuta upp menstruationen en dag eller två.

Stort intresse på internet

TikTokaren Alyssa Jeacoma är bland dem som har provat det, och hennes "tutorial" har uppnått imponerande 1,8 miljoner visningar.

Hon var motiverad att ge det en chans då hennes menstruation inträffade under en romantisk födelsedagsresa.

"Eftersom jag har min doktorstitel i TikTok, har jag lärt mig att man kan skjuta upp sin menstruation för en dag", berättade hon för sina 933 000 följare. "... Du ska ta en halv påse Jell-O. De specificerade inte riktigt, men jag antar att det är okokt, utan gelé."

Därefter hävdade Alyssa att hon skulle ge effekten en timmes tid och senare rapportera om resultaten.

Inte förvånande fick detta snabbt tusentals kommentarer, och många användare var skeptiska men fascinerade av tanken att hålla tillbaka menstruationen.

En person skrev: "Vem har provat det bara med Ibuprofen och inte hela häxblandningen?" "Behöver feedback före imorgon", skrev en annan: "Bara 600 mg Ibuprofen ensamt stoppade min i sex till tolv timmar."

Och Alyssa är definitivt inte ensam om att utforska denna trend, med olika andra videor på sociala medier som granskar "menstruationsavbrytande hack" så långt tillbaka som 2017. Det har utan tvivel gett olika resultat bland användarna.

Ligger det något i det?

Helen Bell, närings- och hälsorådgivare på UK Care Guide, underströk att det inte finns några "tillförlitliga bevis" för att det fungerar, och att det faktiskt kan vara skadligt att försöka skjuta upp sin menstruation på detta sätt.

"Det finns inga trovärdiga bevis eller fysiologiska mekanismer för att dessa ämnen skulle ändra den hormonella balansen som styr menstruationscykeln. Det verkar mer vara en fluga med anekdotiska teorier som möjligen är baserade på slumpmässig timing snarare än en verklig effekt," säger hon.

Menstruationscykeln är ett 28-dagars mönster, som huvudsakligen regleras av den känsliga balansen mellan östrogen och progesteron - två hormoner som spelar en central roll i reproduktionen. Gelatinpulver, citronsaft och ibuprofen har inte någon väsentlig inverkan på något av dessa hormoner, enligt Helen, som betonade att idén om att "avbryta menstruationen" till stor del är missinformation.

Trots detta erkände hon att ibuprofen kan minska blodflödet och samtidigt lindra smärta, även om det inte kan försena menstruationen. Läkemedlet kan ha en stor effekt på prostaglandinnivån - det hormon som får livmoderslemhinnan att lösgöra sig och utlösa en blödning.

Om Ibuprofen ska stoppa din menstruation helt kräver det att du tar minst 600 till 800 mg tre gånger om dagen, enligt Dr. Karan Raj, som är expert i NHS.

Det är dock betydligt högre än en typisk rekommenderad dos ibuprofen (två tabletter på 200 mg tre gånger om dagen), vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem.

Helen påpekar dessutom att "intag av stora mängder ibuprofen kan leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive gastrointestinala blödningar, njurskador och ökad risk för hjärtattack eller stroke, särskilt när det tas ofta eller i höga doser.

Citronsaft och gelatinpulver är generellt ofarliga, men överdriven konsumtion av dem ger inga fördelar i detta sammanhang och kan bidra till obalanser i kosten eller matsmältningsproblem."

Hon understryker även att om man vill skjuta upp sin menstruation är det alltid bäst att konsultera en läkare för att få det bästa rådet. Det är möjligt att skjuta upp menstruationen med kombinerade östrogen-progestin p-piller, men endast en läkare kan avgöra vad som är bäst från fall till fall.