Explosion i efterfrågan på Lidls "supervara": Sålde slut på en dag

Johanna Ekman

2 veckor sedan

|

05/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Varan sålde slut på en dag.

Tysklands dagligvarukedjor som Lidl och Aldi har anammat den växande trenden med balkongkraftverk, som snabbt blivit populära efter den en tyska regeringens massiva satsning på solceller, enligt nu.se.

Lidl rapporterar att deras balkongkraftverk, bestående av två solpaneler med en total effekt på 830 watt och en växelriktare på 800 watt, prissatt till 299 euro (ungefär 3 400 kronor), sålde slut på bara en dag.

Enligt tidningen Bild kan en investering i ett 600-watts balkongkraftverk ha en återbetalningstid på fem år baserat på en årlig elförbrukning på 2000 kWh.

En ny lag kan också snart tillåta installation av dessa enheter utan hyresvärdens godkännande, vilket underlättar processen för många hyresgäster.

Denna popularitet följer den tyska regeringens satsning under våren, som har lett till att över 400 000 balkongkraftverk nu är installerade i Tyskland, varav över 50 000 enheter installerades under första kvartalet.

I och med dessa satsningar är balkongkraftverken nu momsbefriade och kräver inte att installationerna rapporteras till elleverantörer.

I kontrast till denna utveckling i Tyskland är balkongkraftverk förbjudna i Sverige, där Elsäkerhetsverket varnar för säkerhetsrisker.