Familj tvingas riva nybyggt attefallshus: Har byggt 34 centimeter fel

Skriven av Ida Hansson

13 veckor sedan

|

19/02/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Familjen tvingas nu riva sitt nya attefallshus.

Inga-Lill och Bo Ragnar initierade byggprojektet 2021 med förhoppningen om att skapa mer utrymme för familjemys

De anlitade en byggfirma, som baserat på de inlämnade ritningarna och det erhållna startbeskedet från kommunen, placerade huset så att det skulle uppfylla kravet på 4,6 meters avstånd från tomtgränsen.

Efter byggnationen visade det sig dock att huset faktiskt stod 4,16 meter från gränsen, vilket ledde till att kommunen nekade slutbesked. Det rapporterar Mitt i. 

Ola Liljemark Ragnar, son till Inga-Lill och Bo, uttrycker sin chock över upptäckten. Det framkom att byggföretaget hade mätt felaktigt från ett staket istället för den faktiska fastighetsgränsen, som gick genom ett träd.

Företaget erkände sitt misstag men kunde inte rätta till det på grund av konkurs.

Trots dialogförsök med kommunen och en överklagan till Mark- och miljödomstolen, där familjen inte beviljades prövningstillstånd, har situationen inte förbättrats. Kommunen har slutligen meddelat att huset måste åtgärdas för att inte stå för nära tomtgränsen, vilket sannolikt innebär en rivning.

Ola Liljemark Ragnar ifrågasätter proportionaliteten i beslutet och påpekar att familjen har fått stöd från sina grannar. Trots detta anser bygglovsavdelningen att allmänhetens intressen väger tyngre än familjens situation. En eventuell flytt av huset skulle kunna kosta upp till 300 000 kronor, en ekonomisk börda som familjen hoppas slippa om stadsbyggnadsnämnden beslutar annorlunda i mars.