Flygkaos hotar Europa: Massiv strejk kan vara nära

Skriven av Henrik R

48 veckor sedan

|

12/07/2023
Nyheter
Foto: Privat
Foto: Privat
Massiv strejk kan vara nära.

En storstrejk bland flygledare kan vara på väg att bryta ut i Europa, vilket skulle kunna leda till förseningar eller inställda flygningar för över 12 000 planerade flygningar. Detta rapporterar Sky News och The Times.

Flygledarna vid Eurocontrol, som kontrollerar den europeiska flygtrafiken, hotar med strejk på grund av dåliga lönevillkor, långa arbetstider och underbemanning. En källa till brittisk media uppskattar att 20 till 30 procent av alla flygningar skulle bli försenade om strejken blir verklighet.

Enligt en uppgiftslämnare från ett av de berörda flygbolagen skulle en strejk vara "massiv och extremt förödande". Fackförbundet Union Syndicale Bruxelles har skrivit i ett brev till sina chefer att de "inte ser någon annan väg framåt".

Strejkhotet kommer efter att Ryanair nyligen meddelade att de ställde in 900 resor i juni på grund av flygledningsstrejker i Frankrike. Om flygledarna går ut i strejk skulle flera populära resmål påverkas, inklusive Barcelona, Budapest, Aten, Marseille, Bryssel och London.

Svenska Luftfartsverket och Swedavia har ännu inte fått någon uppdatering om förhandlingarna mellan fackförbunden och arbetsgivarna. De förbereder sig dock för eventuella följdförseningar och jobbar med sin schemaläggning.