Förtroenderas för Åkesson efter avslöjande om trollfabriker

Johanna Ekman

3 veckor sedan

|

24/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
SD:s slott börjar att rasa.

En opinionsundersökning utförd av Novus på uppdrag av TV4 visar att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har tappat fyra procent av väljarnas förtroende, vilket delvis tillskrivs Kalla faktas avslöjande om partiets anonyma konton.

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, påpekar att avslöjandet lett till en märkbar förändring i väljarnas attityder.

Denna förtroendeförlust framgick samtidigt som Almedalsveckan inleddes i Visby, där Sverigedemokraterna var först ut att tala.

Händelserna kom inför ögonen på ett politiskt engagerat publikum, vilket förstärkte effekten av avslöjandet, enligt TV4 Nyheterna.

Under tiden fortsätter andra partier att vinna mark. Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som hade framgångar i det senaste EU-valet, ser en uppgång i förtroende.

Nooshi Dadgostar från Vänsterpartiet har nu klättrat till tredje plats i förtroendemätningen, en position som tidigare innehades av Åkesson.

Sjöström nämner att framträdanden i media kring EU-valet har gynnat både Dadgostar och Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare.

Samtidigt hamnar Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) i topp när det kommer till väljarnas förtroende för svenska partiledare, enligt samma opinionsundersökning.