Folk är upprörda: Teknikföretag ville använda drönare för att attackera migranter vid gränsen

Skriven av Ida Hansson

127 veckor sedan

|

16/12/2021
Foto: @ConMijente/Twitter
Foto: @ConMijente/Twitter
Ett teknikföretag har nyligen fått massa kritik, efter att ha främjat användningen av drönare för att attackera migranter.

Efter händelserna i Las Vegas presenterade den nu 21-årige Blake Resnick företaget BRINC, som ett företag som skulle hjälpa brottsbekämpning med hjälp av ickevåldsrobotar.

Företagets quadcopter-drönare hjälper nu polisen att avväpna potentiellt farliga gisslansituationer nästan dagligen, säger Resnick, som också sa att företagets grundande "till stor del" var en reaktion på händelserna i Vegas.

Foto: Twitter/@theintercept

BRINC har nyligen kritiserats för att vara motsägelsefulla i sina mål.

Å ena sidan presenterar företaget sig som dedikerat till att föra ut innovativ teknik i världen, på ett ansvarsfullt sätt.

Å andra sidan visar en reklamvideo som The Intercept har tagit tag i, att detta ansvar för ansvarsskyldighet inte alltid har varit en del av företagets plan. Videon visar maskiner designade för att skada och döda, som BRINC nu förnekar att de hade för avsikt att tillverka.

Det ska bli intressant att se hur företaget förenar dessa motstridiga värderingar i framtiden.

Videon, som gjords 2018, annonserade en ännu icke-släppt produkt för gränssäkerhet, och visade Resnick stå vid den USA-mexikanska gränsen, samtidigt som han demonstrerade hur drönarna kunde användas för att skydda och slutligen attackera migranter, som försöker ta sig över gränsen.

Foto: Twitter/@theintercept

Resnick föreslog en "Wall of Drones" som en lösning på illegal aktivitet vid gränsen, vilket antydde att quadcoptrar utrustade med termiska sensorer, mänsklig spårningsprogramvara och elpistoler, skulle kunna placeras ut längs gränsen.

Drönarna hade även en inbyggd högtalare, som skulle göra det möjligt för gränsvakter att "förhöra" misstänkta personer på avstånd.

Den kommersiella videon visar hur drönaren testas på en latino-skådespelare, som heter "José", som träffas av en Taser efter att han vägrat visa legitimation och riktar en pistol mot drönaren.

Filmen har väckt starka reaktioner från användare av sociala medier, som har kallat dem "äckliga" och "hemska". I ett mejl till The Intercept sa Resnick att det var "omoget" och "djupt beklagligt".

Foto: Twitter/@theintercept