Glömmer du solkrämen? Bild på 92-årig kvinna får många att tänka om

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

04/07/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Absolut, det är kladdigt och det kostar en slant, men solkräm är väldigt viktigt.

Det har länge varit en trend att vara solkysst och brun. Tyvärr hat det på senare tid blivit en trend på sociala medier att avstå från solkräm.

I ett inlägg på X uppmanar bland andra Gubba Homestead sina följare att inte använda solkräm. Hon påstår att det inte är solen som orsakar cancer, utan maten vi äter, och att uppmaningar om att anvåanda solkräm i själva verket är ett reklamtrick från företag för att tjäna pengar.

Det rapporterar danska B.T.

Den amerikanska kvinnan Gabby är en del av den så kallade 'antisolkrämsrörelsen', som har spridit sig och representeras på nätet, särskilt på TikTok och Instagram, av flera hälsoinfluencers.

De hävdar att allmänheten har blivit hjärntvättad att använda solkräm så att stora läkemedelsföretag kan tjäna pengar. Enligt rörelsen innehåller solkräm cancerframkallande ämnen.

Cancerfonden avvisar dock detta och hänvisar till studier som visar att solkräm, om den används korrekt, kan förebygga cancer. Förklaringen är att solkräm skyddar huden mot UV-strålning genom ett kemiskt filter, där solskyddsfaktorn bestämmer hur starkt skyddet är.

Experter ser en oroväckande ökning

Experter i bland annat Danmark, Norge och USA får allt fler frågor om huruvida solkräm är farlig och om den bör användas. Detta är en oroande trend som ofta sprids på sociala medier, där inläggen är skrivna på ett övertygande sätt.

92-årig kvinna visar resultatet

Som ett motargument till 'antisolkrämsrörelsen' sprids nu en bild på en 92-årig kvinna. Bilden visar hennes hals och ansikte, där hon har använt solkräm i ansiktet men inte på halsen – och skillnaden är tydlig! Kvinnans hals ser betydligt mer skadad och åldrad ut än hennes ansikte.

Solen är faktiskt en av de främsta orsakerna till för tidigt åldrande. UVA- och UVB-strålar gör huden slappare och rynkigare och kan leda till solskador. Därför är det viktigt att använda solkräm om man vill skydda sin hud.

Foto: Posch 2021, CC BY-NC-ND 4.0/PoschChristian