Här är anledningen: Därför bör du inte dricka mjölk

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

17/07/2023
Därför bör du inte dricka mjölk

Mjölk har länge varit en grundläggande del av många människors kost, men forskning tyder på att det kanske inte är så hälsosamt som vi tidigare trott. Enligt Dailycampus är det inte meningen att människor ska konsumera mjölk från andra djur, särskilt efter amningsperioden.

Mjölk och laktosintolerans

Den mänskliga kroppen börjar normalt att förlora förmågan att smälta laktos efter barndomen, en process som kallas laktosmalabsorption. Detta beror på minskad tillgänglighet av enzymet laktas, som möjliggör nedbrytningen av laktos i tunntarmen. Forskare uppskattar att cirka 68% av världens befolkning upplever denna malabsorption, vilket ofta leder till en viss grad av laktosintolerans.

Mjölk och hälsorisker

Studier har visat att mjölk är förknippat med flera cancerformer och sjukdomar, såsom bröst-, äggstock- och prostatacancer. Mättat fett i mjölk och andra mejeriprodukter utgör också den primära källan till mättat fett i USA, vilket bidrar till hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och Alzheimers sjukdom.

Mjölk och hormoner

Många människor är också oroade över hormonernas effekt på deras mjölk. Det finns flera studier om detta ämne, men steroidhormoner visar de mest märkbara biologiska effekterna. Mjölk kan inte produceras utan hormoner. Detta är den biologiska verkligheten för människor, getter och alla andra däggdjursarter.

Mjölkproduktion och djurvälfärd

Dessutom måste kor uthärda trånga och ofta smärtsamma förhållanden på mjölkgårdar. Enligt en undersökning från USDA 2014 hålls 20% av de amerikanska mjölkkorna i "fri stall utan tillgång till utomhusområden". Kor måste ofta uthärda den mentala stressen som är förknippad med transport, dåliga levnadsförhållanden och tidig separation från deras mödrar.

Alternativ till mjölk

Den goda nyheten är att det finns många alternativ. Havremjölk och sojamjölk är utmärkta ersättningar. Marknaden för icke-mejeriprodukter fortsätter att utvecklas med sojabaserade ostar och vegansk glass tillgänglig på hyllorna. Även om alternativen inte är felfria, överväger deras fördelar de negativa aspekterna, i motsats till komjölk.