Hovets anställda avslöjar – så är det att jobba för kungafamiljen

Henrik R

48 veckor sedan

|

22/08/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Så är det att jobba för kungafamiljen.

Att arbeta för Sveriges kungafamilj är en unik upplevelse. Kungafamiljens stab består av en mängd olika roller, alla med en avgörande funktion för att hålla det kungliga arbetet igång. Men hur är det egentligen att jobba för Sveriges kungligheter?

Kungafamiljen har en stor personalstyrka för att få vardagen att fungera. Staben inkluderar hovflorister, hovdamer, läkare och tandläkare. En av de mest betydande rollerna är förste hovmarskalk, en position som Göran Lithell har innehaft sedan 2019. Som hovmarskalk är man ytterst ansvarig för kungafamiljens officiella framträdanden.

Slottsmästaren Claes Carlsson, som också är hovflorist, arbetar med att dekorera slottet med blommor och att organisera större evenemang som kronprinsessan Victorias bröllop och Nobelfesten. Han har tidigare berättat om den speciella upplevelsen att få göra blommorna till Victorias bröllop.

Kungafamiljens medicinska team

Om kungafamiljen blir sjuk finns läkare till hands. Även de kungliga tänderna behöver omvårdnad, då är det hos andra hovtandläkare Anders Ericson som de bokar in en undersökning. I läkarstaten arbetar förste livmedikus Lars Wennberg, överläkare, och första livmedikus Viveka Frykman, överläkare.

Kronprinsessan Victoria har också en egen hovstat där Isabella Törngren leder arbetet i rollen som hovmarskalk. Victoria har också en stylist som jobbat nära henne i många år. Tina Törnqvists officiella titel är kammarjungfru. Hon har tidigare berättat om sitt arbete i en intervju med Aftonbladet.