Hudläkare varnar: Undvik fönsterplatsen på flyget

Skriven av Henrik R

45 veckor sedan

|

10/07/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Undvik fönsterplatsen på flyget

Hudläkaren Magnus Lynch, verksam vid National Health Service (NHS), den brittiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, varnar för att boka fönsterplatsen på flyget. Trots att många resenärer föredrar fönsterplatsen för dess fördelar, som utsikten och möjligheten att luta sig mot väggen för att sova, pekar Lynch på flera risker med att sitta vid fönstret.

Enligt Lynch blir ultraviolett strålning intensivare på högre höjder, vilket innebär att du kan utsättas för högre nivåer av UV-strålning när du flyger jämfört med att vara på marken. Detta kan leda till ökad risk för hudcancer och för tidigt åldrande.

En studie från 2015 visar att piloter och kabinpersonal löper dubbelt så stor risk att utveckla melanom jämfört med människor i allmänhet. Melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest, förklarar Vårdguiden 1177.

Risken är särskilt stor om man flyger mot ekvatorn.

"Om du flyger över Spanien mitt på eftermiddagen är chansen stor att du kommer att exponeras för mer UV än om du skulle flyga över ett nordiskt land senare på dagen", säger en annan hudläkare som den brittiska tidningen talat med.

För att skydda din hud från de skadliga effekterna av UV-strålning när du sitter bredvid ett fönster på ett plan kan du stänga fönsterskärmen. Om skärmen är uppfälld kan du applicera ett brett spektrum solkräm och bära skyddskläder eller solglasögon, tillägger Lynch.

Trots dessa varningar fortsätter många att föredra fönsterplatsen på flyget. Men nästa gång du bokar en flygresa, kanske du ska tänka två gånger innan du väljer platsen vid fönstret.