Icas miljardsatsning ger inga lättnader: Priserna fortsätter öka

Johanna Ekman

1 vecka sedan

|

11/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trots Icas miljardsatsning på prissänkningar, visar en ny rapport från Matpriskollen att priserna i kedjans butiker faktiskt har ökat.

Trots Icas löften om en omfattande prissänkning på en miljard kronor från mars har priserna i kedjans butiker i snitt ökat med 0,4 procent under de senaste tre månaderna.

Detta enligt Matpriskollen, som fortsätter att noggrant övervaka prisutvecklingen i svensk dagligvaruhandel.

Totalt har matprodukter ökat med 2,4 procent under det senaste året, med stora prisökningar på produkter som choklad och oljor samt prisminskningar på frukt och bär.

Enligt Ulf Mazur från Matpriskollen utgör varje procentenhet i prisökning cirka tre miljarder kronor i högre kostnader för konsumenterna.

Han påpekar att kedjorna gör marknadsföringsinsatser för sina egna märken för att möta konsumenternas efterfrågan på bättre prisvärde, men noterar också att flera kända varumärken har försvunnit från hyllorna i väntan på mer gynnsamma avtalsvillkor.

Matpriskollen rapporterar även att Socialdemokraterna föreslår en Matpriskommission för att öka transparensen i handeln, vilket kan påverka framtida prissättningar.

Samtidigt uppmanar Mazur konsumenterna att vara aktiva och jämföra priser för att dra nytta av eventuella erbjudanden, vilket kan vara avgörande för hushållens ekonomi i en tid av stigande matkostnader.