Kristersson söker lösningar på gängvåldet från oväntat håll

Ida Hansson

43 veckor sedan

|

18/09/2023
Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
I ljuset av den senaste tidens ökade gängvåld i Sverige, har statsminister Ulf Kristersson (M) tagit initiativ till att söka internationella lösningar.

Kristersson befinner sig för närvarande i New York för att delta i FN-möten, men har också planerat ett separat möte med stadens borgmästare, Eric Adams.

Mötet syftar till att diskutera hur New York har hanterat liknande problem med kriminalitet.

Eric Adams, som har över två decennier av erfarenhet som polis, blev borgmästare i New York 2022.

Hans valkampanj fokuserade på att öka tryggheten och lösa stadens brottslighet och våldsdåd. Adams har nyligen meddelat en satsning på nära 500 miljoner dollar för att bekämpa kriminalitet, inklusive investeringar i arbete, bostäder och mental hälsa. Det uppger CBS News.

Kristersson uttryckte att det är viktigt att ta inspiration från platser som har lyckats vända en negativ utveckling av våld och kriminalitet.

"Danmark är ett välkänt exempel, men även här i NYC tror jag att det finns inspiration att ta och lärdomar att dra," sa han enligt Expressen.

Sverige har nyligen upplevt en våldsvåg med sju dödsfall på endast tio dagar, vilket har lett till ett extrainsatt möte med rådet mot organiserad brottslighet.

Kristersson ser fram emot att diskutera möjliga lösningar med Adams, i hopp om att kunna applicera framgångsrika strategier på den svenska kontexten.