Kungen misstänks vara förgiftad

Skriven av Henrik R

47 veckor sedan

|

03/07/2023
Kungen misstänks vara förgiftad

Det verkar inte som att alla vill se honom på tronen. Misuzulu kaZwelithini, som kröntes till Zulukungen i Sydafrika i oktober, misstänks ha blivit förgiftad.

Han har lagts in på sjukhus i grannlandet Eswatini, tidigare känt som Swaziland, efter att en av hans närmaste rådgivare plötsligt dog. Rådgivaren misstänks också ha blivit förgiftad, rapporterar BBC.

Zulukungen kände sig tydligen inte säker i Sydafrika och valde därför att låta sig själv bli inlagd i grannlandet. Men är hans berättelse trovärdig?

Hans officiella talesman tycker inte det. Han hävdar att Zulukungen varken är eller har varit inlagd på sjukhus.

"Det verkar som en orkestrerad agenda och ett desperat försök att kommunicera förtalande och grundlösa påståenden om att kungen är sjuk. I slutändan skapar detta onödig panik och uppfattningar om instabilitet i kungahuset," säger han i ett officiellt uttalande.

Han bekräftar dock att kungen har genomgått en medicinsk undersökning medan han besökte sin farbror i Eswatini.

Konflikten verkar ha uppstått efter en större oenighet om vem som skulle vara nästa kung.

Detta framgår bland annat av tiden efter att 48-åriga Misuzulu kaZwelithini tog tronen, där det har varit flera maktkamper. Zulukungen har ingen formell politisk makt och monarkens roll i det bredare sydafrikanska samhället är i stort sett bara ceremoniell, men han är fortfarande enormt inflytelserik med en årlig statsfinansierad budget på flera miljoner dollar.

Delar av den kungliga familjen har också stämt den nuvarande regenten, eftersom de anser att det är en av den tidigare kung Goodwill Zwelithinis andra söner som är den rättmätiga arvingen. Den tidigare kungen hade sex fruar och fick minst 26 barn.