Larm från Livsmedelsverket: Svenskarnas ohälsosamma matval skapar oro

Ida Hansson

53 veckor sedan

|

03/10/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Livsmedelsverket slår nu larm om att svenskarnas matvanor har förändrats på ett sätt som kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan.

Enligt en rapport från Statistiska centralbyråns (SCB) har försäljningen av godis och läsk ökat markant under 2022, medan försäljningen av frukt och grönsaker har minskat.

Louise Eklund, statistiker på SCB, påpekar att försäljningen av godis har ökat både i volym och i löpande priser.

Under 2022 såldes godis för 2 527 kronor per person, en ökning med 215 kronor jämfört med tidigare år.

Samtidigt har försäljningen av färsk frukt och grönsaker minskat per person, både i volym och i kronor.

Långsiktiga konsekvenser för folkhälsan

Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, varnar för att denna förändring i köpbeteende kan leda till ökade hälso- och sjukvårdskostnader i framtiden.

"Folk kommer att må sämre och det kommer att öka kostnaderna för samhället", säger hon.

Att äta mycket frukt och grönt minskar risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdomar samt vissa cancerformer.

Omvänt ökar konsumtionen av godis och läsk risken för dessa sjukdomar.

Nya riktlinjer för en hälsosam kost

Livsmedelsverket har nyligen uppdaterat sin välkända "Matcirkel" för att uppmuntra till en mer varierad och näringsrik kost.

Växtbaserade alternativ har fått mer utrymme på bekostnad av animaliska produkter.