Lavrov anklagar västerländska vapen för att riktas mot ryska civila

Mattias Svensson

3 veckor sedan

|

26/05/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rysslands utrikesminister har anklagat västerländska nationer för att leverera vapen till Kiev som används för att slå mot civila mål inom ryskt territorium.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har anklagat USA och andra västerländska nationer för att använda sina levererade vapen för att rikta in sig på civila områden inom Ryssland.

Vid en presskonferens i Minsk den 24 maj hävdade Lavrov att amerikanska och västerländska vapen används för att slå mot en rad mål utanför de uttalade stridszonerna.

"Vapen från USA används redan mot en rad mål utanför stridszonen," berättade Lavrov för journalister.

"Vi utgår från att amerikanska och andra västerländska vapen slår mot mål på ryskt territorium, framför allt civil infrastruktur och bostadsområden," betonade han.

Lavrov anklagade ytterligare västerländska länder för att föra en icke deklarerad krigföring mot Ryssland.

Trots offentliga försäkringar från västerländska ledare om att de inte stödjer eller uppmuntrar användningen av dessa vapen på rysk mark, avfärdade Lavrov sådana uttalanden som vilseledande.

"Västerländska länder för krig mot Ryska federationen," förklarade han, och märkte de lugnande uttalandena för amerikanska och Nato-publiker som rena "trick".