Lederen för Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, är död

Henrik R

42 veckor sedan

|

23/08/2023
Nyheter
Foto: Wagner
Foto: Wagner
Lederen för Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, är död.

Både AFP och BBC rapporterar att Wagnerledaren har dött. Denna information kommer strax efter rapporter om en flygplanskrasch nära Moskva, där tio personer uppges ha omkommit. Det ryska luftfartsverket har bekräftat att Wagnerledaren fanns på passagerarlistan.

Enligt preliminära uppgifter är alla ombord döda, enligt ryska nyhetsbyråer. Wagnergruppens grundare, Dmitrij Utkin, uppges också ha varit ombord, men dessa uppgifter är ännu obekräftade.

Affärsplanet var på väg från Moskva till Sankt Petersburg och kraschade i den sjörika Tverregionen. Federala Flygtransportbyrån (FATA) har inlett en utredning av kraschen, som rapporteras vara en olycka. Det finns inga detaljer om vad som orsakade händelsen, men beslutet att utreda kraschen har redan tagits.

Planet var i luften i drygt en halvtimme innan det störtade och började brinna. Wagnerkopplade Telegramkanalen Grey Zone har dock helt andra uppgifter och hävdar att planet sköts ned av luftvärnet. Lokala invånare i Tverregionen hörde två smällar innan kraschen.

Spekulationerna kring Wagnerledaren har varit många sedan hans brutala armé med legosoldater plötsligt vände sig mot Putin och inledde ett kuppförsök mot Moskva i slutet av juni. Motståndet var oväntat svagt, och armén avancerade snabbt mot den ryska huvudstaden.

Sedan dess har det spekulerats flitigt kring att Wagnerledaren kan leva farligt. Många personer som inte uppskattas av Putin har genom åren förlorat livet genom märkliga olyckor, försvinnande eller mord.

Under 2022 och 2023 ledde Prigozjin de ökända Wagnertruppernas härjningar i Ukraina. Trupperna gjorde sig skyldiga till omfattande massmord, tortyr och brutaliteter mot Ukrainas befolkning. Wagnerledaren föddes i dåvarande Leningrad i Sovjetunionen och fyllde 62 år i juni i år.