Mamma delade bild på blottare: Får hårdare straff än gärningsmannen

Filip Grönroos

403 veckor sedan

|

24/10/2016
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mamman delade övervakningsbild av blottare och straffas med böter.

Var går gränsen for civilkurage när ens eget barn har blivit utsatt för trakasserier?

Det fick danska Rikke Andersen reda på när hon fick tag på en övervakningsbild på den man som hon misstänker har blottat sig för hennes dotter.

Rikke Andersen delade bilden på Facebook. Detta strider dock mot persondatalagen och resulterade i en böter på 5000 danska kronor.

Det skiver metroxpress.

Rikke Andersens 10-åriga dotter blev sexuellt trakasserad tillsammans med en vän utanför butiken Dagli' Brugsen i Nyråd på Sydsjälland.

Mamman tog kontakt med butiken som visade sig ha fångat mannen på övervakningskamerorna.

Hon delade bilden på mannen på Facebook i syfte att hitta honom. Det resulterade i att mannen anhölls och sedan dömdes för blottandet.

Blottaren slapp undan med mindre böter

Samtidigt kontaktades också Rikke Andersen av polisen som bad henne ta bort bilden från Facebook och berättade att det bröt mot persondatalagen.

Det resulterade därmed i en böter på 5000 danska kronor medan blottaren slapp undan med 10 dagsböter på 250 kronor - alltså 2500 allt som allt.

Rikke Andersen förstår inte varför:

- Det är galenskap att han slipper undan sådär. Jag förstår inte hur straffen för blotteri kan bli så milda även om straffskalan går upp till fyra år. Detta kan bli starten på hans sexuella karriär när han får så milda konsekvenser, säger hon.