Massivt narkotikabeslag i Haparanda: Två män åtalas för grovt brott

Ida Hansson

4 veckor sedan

|

25/05/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Detta som ett av de största narkotikabeslagen som stoppats från att spridas i samhället.

På kvällen den 23 januari upptäcks en misstänkt bil vid en bensinmack i Haparanda. Bilens förare, som verkade nervös, körde iväg från platsen.

Tullpersonal följde efter bilen till ett bostadsområde där de observerade en av männen stående vid en öppen baklucka.

Vid bilens passagerarsida satt en äldre man, som senare visade sig vara förarens far och inte längre misstänkt i utredningen.

Tullpersonalen fann en svart väska slängd i snön vid bilen, där fotspår ledde dem till upptäckten av flera inplastade paket med narkotika och två plastkassar fyllda med rosa tabletter.

Sammanlagt beslagtogs 4852 gram amfetamin, 1950 gram kokain, 20 480 tabletter MDMA och 1 960 tabletter Oxycontin, vilket motsvarar ett missbruksvärde på cirka 5,5 miljoner kronor.

I början av året hade tullpersonalen först upptäckt bilen och de två männen vid en annan bensinmack i Haparanda. En svart väska, som hade kastats i snön, innehöll nästan fem kilo amfetamin och två kilo kokain, samt över 22 400 Oxycontin- och MDMAtabletter, enligt ett pressmeddelande från Tullverket.

I dag åtalas två män i trettio- respektive fyrtioårsåldern från Stockholm vid Haparanda tingsrätt för grovt narkotikabrott. Den yngre mannen har erkänt transporten av narkotikan, dock inte medveten om dess mängd. DNA-teknik har även knutit en ytterligare man till brottet, som förnekar inblandning.

Fredrik Leijerholt, chef vid Tullverkets kriminalavdelning nord, betonade detta som ett av de största narkotikabeslagen som stoppats från att spridas i samhället och pekade på att den organiserade brottsligheten är en nationell fråga, inte bara ett problem i storstäderna.

Om de åtalade männen döms, riskerar de fleråriga fängelsestraff.