Mycket få vet det: Så säkrar du att din väska kommer ut först från planet

Skriven av Henrik R

Om du hatar att vänta på ditt bagage på flygplatsen, vill du göra allt för att få processen att gå lite snabbare - och lyckligtvis finns det några smarta tricks du kan prova denna sommar.

Att resa kan ibland kännas ganska stressande. Du kommer troligen att oroa dig för att passera säkerhetskontrollen och be om att din väska når din destination i ett stycke, samtidigt som du hoppas att dina sittgrannar också kommer att vara trevliga och artiga.

Men semesterfirare behöver inte längre oroa sig för sitt bagage, det finns nämligen enkla steg att följa för att säkerställa att väskan är den första ut på bandet efter landning.

Och även om det kan verka naturligt för många människor att komma till flygplatsen så tidigt som möjligt, var ett av förslagen att anlända så sent som möjligt till incheckningsdisken. Det skriver Mirror.

I teorin borde det vara så att om du checkar in sist, kommer dina väskor att lastas sist på planet och det finns därför en chans att de kommer ut först. "Väskor kommer alltid att lastas framifrån och bakifrån på bagagevagnarna, så om du checkar in sist kommer dina väskor att vara på den sista bagagevagnen," sade Thomas Lo Sciuto, en bagagearbetare och gateagent på en regional flygplats i USA.

Men de mer organiserade bland oss kan få panik vid tanken att lämna incheckningen till sista minuten, varför detta har döpts till en "högriskstrategi."

Ett annat mindre stressande förslag är att "gate-checka" din väska, vilket innebär att lämna den vid incheckningen för att placera den i lastutrymmet.

Detta kan innebära ytterligare säkerhetskontroller av ditt bagage, och ibland kostar det en extra avgift, men det kommer att innebära att din väska blir en av de första som släpps ut i andra änden - vilket är idealiskt om du har bråttom.

Vissa flygbolag tillåter också passagerare att betala extra för att få bagaget levererat först, särskilt om du reser på business class, eller om du har anmält dig till ett lojalitetsprogram – ibland kommer det till och med att innebära att du har en separat bagagekarusell.

Ett annat smart knep är att be om en "skör bagage"-dekal till ditt bagage, eftersom detta kan påskynda din väntetid när det gäller bagagekarusellen, eftersom dekalen kommer att påverka den ordning i vilken väskorna packas på planet.

Bagage märkt som skört kommer att gå in i planet sist, vilket betyder att det kommer ut först på andra sidan, vilket innebär mindre tid att vänta vid den fruktade karusellen. Och det kan också vara en bra idé att ta bort eventuella gamla taggar från bagaget, samt att välja väskor som sticker ut från mängden.