Ny studie: Svenskt kosttillskott visar skyddande effekter mot skador från ultrabearbetad mat

Ida Hansson

4 veckor sedan

|

18/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En djurstudie från Karolinska Institutet har upptäckt att kosttillskottet Flexovital+Rödbeta kan minska risken för njur- och hjärtskador orsakade av hög konsumtion av ultraprocessad mat.

Resultaten, som presenterades vid ERA-EDTA-kongressen i Stockholm, visade att förbehandlade möss uppvisade signifikant minskad viktuppgång, förbättrade blodsockervärden och bättre njurfunktion.

Bengt Fellström, utvecklingsansvarig på Bioconcept AB och senior professor i njurmedicin vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala, beskriver resultaten som häpnadsväckande.

"Effekterna är så pass intressanta att vi kommer att göra en ny utvidgad studie för att försöka fastställa bakomliggande mekanismer," säger han i ett pressmeddelande.

Forskningen på Karolinska Institutet använder en modell där möss uppfödda på en västerländsk diet av ultraprocessad mat genomgår en partiell nefrektomi för att simulera njursvikt.

Studien visade omfattande metabola försämringar, inklusive inflammatoriska aktiviteter och störningar i hjärt-kärlfunktioner.

Flexovital+Rödbeta, som innehåller rosenrotextrakt, aminosyrorna L-arginin och L-citrullin, rödbetsextrakt samt C-vitamin och magnesium, visade skyddande effekter i form av minskat läckage av hjärtskademarkören troponin, minskat blodtryck och bevarad kärlvidgningsförmåga.

Per Nordlander, VD på Bioconcept AB, understryker det stora intresset för studiens resultat, särskilt eftersom tillskottet endast innehåller naturliga ämnen.

"Vi planerar att inom kort pröva Flexovital+Rödbeta i en human studie," tillägger han.