Ökad militär aktivitet över Polen som svar på rysk beskjutning

Skriven av Mattias Svensson

2 veckor sedan

|

08/05/2024
Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons
I Polen mobiliserades stridsflygplan som svar på rysk beskjutning.

Natten till den 8 maj patrullerade F-16-stridsflyg Polens luftrum för att skydda landet mot pågående ryska attacker mot Ukraina.

Uppgiften rapporterades av Polens försvarsmakts operativa kommando via sociala medieplattformen X:

"Polska och allierade flygplan turas om att patrullera över Polens luftrum, vilket kan leda till ökade ljudnivåer, särskilt i den sydöstra delen av landet. I natt har intensiv aktivitet observerats av Ryska federationens långdistansflyg, som genomför missilattacker mot mål i Ukraina. Alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa Polens luftrumssäkerhet har inletts."

Efter dessa försiktighetsåtgärder meddelade kommandot att flygoperationerna tillfälligt hade avbrutits och att styrkor och resurser återgått till sina vanliga aktiviteter.

Den militära responsen följde efter en storskalig rysk attack mot Ukraina samma natt, då 55 missiler av olika typer och 21 attackdrönare användes.

Mykola Oleschuk, befälhavare för Ukrainas luftförsvarsstyrkor, rapporterade att 59 flygmål framgångsrikt hade skjutits ner av Ukrainas luftförsvar.

Under de senaste månaderna har militär aktivitet ofta förekommit i Polen, inklusive upprepade patrulleringar av både polska och amerikanska F-16-stridsflygplan.