Orbán hävdar att Europa förbereder sig för krig mot Ryssland

Mattias Svensson

3 veckor sedan

|

26/05/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ungerns premiärminister Viktor Orbán varnar för att Europa rustar upp för ett krig mot Ryssland, vilket väcker kontroverser över hela kontinenten.

Europa rustar för ett krig mot Ryssland, enligt Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Detta påstående, rapporterat av den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, har väckt kontroverser över hela kontinenten.

Orbáns djärva uttalande

Med hänvisning till uttalanden från västerländska politiker och journalister hävdar Orbán att Europa är på väg att gå in i konflikten.

"Innan de två världskrigen tillbringade media en avsevärd tid med att förbereda sig för inträde i kriget. Jag tror att det är vad som händer i dag. Vi kan lugnt säga att Europa förbereder sig för att gå in i kriget.", säger han.

Säger emot västerländska ledare

Samtidigt som Orbán insisterar på att väst går mot konflikt, vidhåller han också att Ryssland inte kommer att attackera något Nato-land.

Enligt Orbán är debatten om ett "ryskt hot" en västerländsk manöver som en del av krigsförberedelserna. Denna inställning står i skarp kontrast till andra västerländska ledare som tror att Ryssland kommer att utöka sin offensiv om man lyckas i Ukraina.

Polens president Andrzej Duda har varnat för att Ryssland planerar att attackera Nato 2026 eller 2027 om man når sina mål i Ukraina.

I en intervju med CNBC hänvisade Duda till tysk underrättelsetjänst som indikerar att Rysslands president Putin ökar ansträngningarna mot en krigstids ekonomi som syftar till att attackera Nato.

En splittrad allierad i EU

Orbán beskrivs ofta som Putins "bästa vän i EU". Under hans ledning har Ungern upprepade gånger kritiserat och motsatt sig västerländska vapenleveranser till Ukraina och sanktioner mot Ryssland.

Orbán har prioriterat att stärka banden med Ryssland och Kina, ibland på bekostnad av Ungerns relation till EU.

I april 2023 undertecknade Ungern ett nytt gasavtal med Ryssland. I februari 2024, tillkännagav Ungern även planer på att fördjupa sitt säkerhetssamarbete med Kina, vilket signalerade en betydande förändring av landets utrikespolitiska prioriteringar.