Oroväckande bilder från Ukraina: Ryssland sätter in sällsynt artilleri

Skriven av Ida Hansson

38 veckor sedan

|

19/09/2023
Nyheter
Foto: mil.in.ua
Foto: mil.in.ua
Ryssland använder sällsynt artilleri.

Sociala medier svämmar över av rapporter som avslöjar att Ryssland för första gången sedan invasionen av Ukraina har satt in 2S31 Vena-självdrivna granatkastare.

Dessa 'granatkastare' är ovanliga i Putins armé, vilket väcker många frågor.

Enligt källor har 2S31 Vena visats på rysk tv, och dess närvaro på frontlinjen har också bekräftats av ukrainska nyhetskällor och underrättelsekanaler.

2S31 Vena har en lång historia av att vara i prototypfasen. Testning ägde rum från 1995 till 2007, då massproduktion äntligen började.

Det är viktigt att notera att dessa granatkastare inte produceras i stora kvantiteter.

De är avsedda att så småningom ersätta de äldre 2S9 Nona-granatkastarna, som redan hade satts in och till och med fångats på video när de förstördes av ukrainska styrkor.

Det primära vapnet för 2S31 Vena är en 120 mm granatkastare. Den har en längre, räfflad pipa och möjliggör användning av mer avancerad ammunition, vilket ger den en slående räckvidd på upp till 18 km.

Granatkastaren är utrustad med ett automatiserat eldkontrollsystem.

Ukrainska militärportalen Militarnyi antyder att användningen av 2S31 Vena kan antingen vara för propagandasyften eller indikera det försämrade tillståndet av rysk utrustning.

På senare tid har den invaderande armén lidit betydande förluster i artilleriesystem.

Förutom de förstörda enheterna är det värt att notera att ukrainarna har lyckats fånga över 250 fiendens artilleriesystem. Framträdandet av 2S31 Vena kan vara ett försök att kompensera för dessa förluster.