Ostadigt väder över hela Sverige - SMHI varnar

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Ostadigt väder över hela Sverige

Enligt SMHI har ett regnområde rört sig in över stora delar av södra och mellersta Sverige. Regnet var särskilt kraftigt i de västra landskapen, med rapporter om riklig nederbörd från många håll.

Säffle i Värmland rapporterade en dygnsnederbörd på 94 mm. Resterna av gårdagens regn befinner sig nu över Dalarna och södra Norrland, men regnområdet har blivit mer uppsplittrat och intensiteten har minskat.

Ett mindre regnområde har också rört sig in över Tornedalen. För Norrlands del kommer molnen att dominera idag, med en del sol och temperaturer upp till 25 grader i södra Norrlands kustland, mellersta Lappland, Västerbotten och södra Norrbotten.

I södra Sverige väntas växlande molnighet och skurar, med lokala åskväder. Den sydvästliga vinden kan ge friska vindbyar.

Imorgon fredag kommer de flesta skurarna att hålla sig till norra Svealand och Norrland. Söder om dessa områden väntas en tillfällig stabilisering med mestadels uppehåll och sol blandat med stackmoln.

Under lördagen kommer det fortfarande att finnas regn kvar i norr. Ett annat område med mycket moln och lite regn kommer att röra sig in och beröra södra och mellersta Sverige.

Det är främst de västra landskapen som kan beröras av lite regn, men det är osäkert hur mycket regnet kommer att breda ut sig. Efterhand kommer de flesta molnen att dra bort från södra Götaland och sydöstra Sverige, vilket kan leda till temperaturer upp till 25 grader. Även mellersta Norrland väntas få ganska soligt med upp till 25 grader.

På söndag väntas mer regn från sydväst. I princip hela landet kommer att beröras av regn och skurar, samt något tilltagande sydvind.

Inför nästa vecka fortsätter vädret på det ostadiga spåret. Nya lågtryck med regnområden kommer tidvis att passera, men mellan regnområdena kommer det även att finnas plats för en del sol.