Oväntad hälsokris i Ryssland: Akut brist på antidepressiva

19/09/2023 11:48

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Kriget och sanktioner skapar mental hälsokris.

Mest läst idag

Rysslands krig i Ukraina har lett till ökad depression bland landets invånare, men nu står de inför en brist på Prozac, en populär antidepressiv medicin.

Enligt en rapport från nyhetsbyrån RBC är Prozac nu endast tillgänglig i fyra av Moskvas 2.400 apotek och i två av 1 300 apotek i Sankt Petersburg.

Sedan sanktionerna infördes har den sista sändningen av Prozac sålts ut i juni, och lagren är nästan tömda.

Prozac har varit en "go-to-medicin" för ryssar sedan Sovjetunionens fall 1991, men efter att Putin inledde kriget mot Ukraina 2022 har efterfrågan på läkemedlet skjutit i höjden med 63 procent.

RBC-rapporten pekar på att den ökade försäljningen av antidepressiva medel generellt kan kopplas till ryssarnas ökande oro över kriget och dess ekonomiska konsekvenser. Det skriver Daily Mail.

Dessutom har Putins tvångsmobilisering av tiotusentals ryska män till kriget lagt en tung börda på familjer, med många som återvänder skadade eller inte alls.

Trots Prozac-bristen har Rysslands hälsoministerium godkänt ett dussin alternativa antidepressiva läkemedel som innehåller fluoxetin.

Ministeriet hävdar att det inte finns någon brist på andra läkemedel, trots Prozacs frånvaro.

Samtidigt har sanktioner och självinskränkningar i försäljningen lett till en brist på andra västerländska varor i Ryssland, inklusive hjärt-kärlmediciner.

US-företaget Eli Lilly, som producerar Prozac, meddelade i mars att de skulle lämna den ryska marknaden på grund av Putins pågående militära operationer.

Situationen är så allvarlig att även mediciner för behandling av hepatit C och epilepsi har försvunnit från den ryska marknaden.

Medan vissa pro-krigskommentatorer har kritiserat användningen av antidepressiva, och föreslår andra mer traditionella metoder för att hantera depression, som "sex, vodka och kött".