Oväntat bakslag för Aleksandr Lukashenko

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I en överraskande händelseutveckling har en belarusisk oppositionspolitiker genomfört en betydande åtgärd inför valet.

Igår, söndag, gick det belarusiska folket till val i vad analytiker beskriver som ett kontrollerat och odemokratiskt val.

Aleksandr Lukashenko förväntas förbli vid makten, men han upplevde ett oväntat bakslag under helgen.

Oppositionspolitikern Svetlana Tikhanovskaya lyckades sända ett regimkritiskt meddelande på 2 000 skärmar i offentliga miljöer över hela landet.

Hon framhävde denna prestation via X, tidigare känd som Twitter.

Tidigare anställda inblandade

Tikhanovskaya hävdar att kritik mot Lukashenkos regim visades över hela landet på skärmar, med hjälp av tidigare polis- och säkerhetspersonal som motsätter sig regimen.

"Idag visades mitt tal till det belarusiska folket på årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina och Lukashenkos skenval på 2 000 skärmar i offentliga miljöer över hela Belarus. Denna åtgärd organiserades av BELPOL, en koalition av tidigare polis- och säkerhetsstyrkor," meddelade Tikhanovskaya.

Pågående kritik

Oppositionspolitikern fortsätter att kritisera dagens valförhållanden via sociala medier.

"Det så kallade valet av det belarusiska regimen idag uppfyller inte demokratiska standarder, och liknar mer en militär operation mot sina egna medborgare, konstitutionen och sunt förnuft. Jag uppmanar folket och det internationella samfundet att kategoriskt avvisa denna skenmanöver."

EU:s fördömande

EU:s högsta diplomat, Josep Borrell, har fördömt det han beskriver som "den senaste vågen av repression" i landet.

Detta kommer i ljuset av gripanden i samband med valet.

"Lukashenkos regim fortsätter sina beklagliga taktiker för att skrämma och förtrycka sina kritiker och potentiella politiska motståndare inför 'valet' i februari," sade Borrell enligt Financial Times.

"Möts med kulsprutor"

Pavel Slukin, skribent för en tankesmedja, beskriver på ett levande sätt den pågående situationen i landet.

"När belarusare utövar sina politiska eller medborgerliga rättigheter, riskerar de att få ovälkomna gäster med kulsprutor i sina hem."