‘Photoshoppad’ kunglig familjebild väcker misstankar

Skriven av Ida Hansson

10 veckor sedan

|

11/03/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ett foto med Storbritanniens prinsessa av Wales och hennes barn drogs tillbaka av stora nyhetsbyråer på grund av misstankar om digital bearbetning.

Bilden, som lades upp på prinsen och prinsessan av Wales Instagram på mors dag, drog till sig uppmärksamhet delvis eftersom det var den första bilden på prinsessan Kate som offentliggjorts sedan hennes bukoperation i januari.

Strax efter dess publicering instruerade ledande nyhetsbyråer som Reuters, Associated Press (AP), Getty Images och Agence France-Presse (AFP) medier att radera fotot från sina system, med hänvisning till oro över digital manipulation.

Tecken på redigering noterades i flera delar av bilden, såsom slutet av prinsessan Charlottes tröjärm och hennes kjol, tillsammans med tydliga ändringar i hennes hår bland andra inkonsekvenser.

AP förklarade för Sky News att fotot ursprungligen accepterades eftersom det tillhandahölls av Kensington Palace, prinsen och prinsessan av Wales officiella residens. Dock drogs det tillbaka efter att en detaljerad granskning visade att bilden hade ändrats på sätt som inte stämde överens med AP:s standarder för foton.

Reuters och AFP tog också bort fotot efter att ytterligare granskning visade att det hade redigerats, rapporterade Sky News.

Även om ändringarna kan verka triviala, undviker respekterade nyhetsorgan typiskt att distribuera bilder som har redigerats avsevärt eller på ett dåligt sätt.

Efter det kirurgiska ingreppet i januari försäkrade Kensington Palace allmänheten om Kates goda hälsa men har sedan dess varit mestadels tysta om hennes tillstånd. Denna senaste händelse med ett möjligt redigerat foto kan leda till ytterligare spekulationer och potentiellt påverka trovärdigheten för officiella meddelanden från kungafamiljen.

Trots kontroversen har Kensington Palace inte kommenterat frågan, och fotot är fortfarande synligt på deras Instagram-konto.