Polisens veckolånga insats: Drabbar alla som kör bil

Skriven av Ida Hansson

38 veckor sedan

|

18/09/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Polisen kommer nu med ett meddelande.

Polisen har meddelat att de kommer att öka sin närvaro på landsvägarna under hela veckan. Detta beslut kommer i ljuset av den ökande antalet trafikolyckor och dödsfall.

Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, betonar att syftet med dessa extra kontroller är att förbättra trafiksäkerheten och inte bara att utfärda böter.

Fokus på högre hastigheter

Polisen kommer att fokusera sina insatser på vägsträckor med högre hastighetsgränser.

Detta inkluderar användning av laserinstrument och genomsnittshastighetsmätare i både civila och målade polisfordon.

"Vi vet att risken för dödsfall ökar exponentiellt med hastigheten. Därför kommer vi att vara extra uppmärksamma på dessa sträckor", säger Edström.

Samarbete för Nollvisionen

Polisen arbetar i samarbete med Trafikverket och andra aktörer för att uppnå Nollvisionen, en strategi som syftar till att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. Det rapporterar Transportstyrelsen i et pressmeddelande.

Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket, understryker att risken för dödsfall i en frontalkrock fördubblas när hastigheten ökar från 70 km/tim till 80 km/tim.

Statistik och konsekvenser

Enligt Transportstyrelsens statistik har 120 personer omkommit i trafiken under årets första sju månader.

I många av dessa fall har hög hastighet varit en bidragande faktor. "Det handlar inte bara om att följa reglerna, utan om att ta hänsyn till varandra i en miljö där vi alla rör oss varje dag", avslutar Edström.

Denna ökade polisnärvaro är en del av en större strategi för att förbättra trafiksäkerheten och minska antalet dödsfall och allvarliga skador på vägarna.