Populär kedja stänger och släcker: Konkurs efter 23 år

Skriven av Henrik R

Nu söks det intensivt efter en köpare till konkursboet.

Den omfattande nedstängningen av restaurangindustrin under coronapandemin har fällt många restauranger och kedjekoncept. Alla har det gemensamt att de inte kunde återuppbygga sin verksamhet efter pandemins utmaningar.

Det senaste offret för krisen är sandwichkedjan The Bagel Co, som har funnits i 23 år och nu har förklarats i konkurs.

Detta framgår av ett dekret i Statstidningen.

Kedjan är känd för sitt koncept med bygg-din-egen-bagel och startade i Köpenhamn år 2000. Den växte till en landsomfattande kedja med sex butiker. Nu har de dock varit tvungna att stänga och släcka.

Såvida inte konkursboet hittar en ny ägare. Kuratorn, Jacob Smith, är dock optimistisk om en lösning.

"Det finns redan en grupp potentiella köpare som vi för samtal med och delar information med. Detta inkluderar både aktörer inom restaurang-, sandwich-, burger-, och kaffeindustrin, samt passiva investerare som inte planerar att driva verksamheten," berättar han för Fødevarewatch.

The Bagel Co är grundat och ägs av Birthe Guldberg Thygesen, som har upplevt ekonomiska utmaningar sedan coronakrisens inträde i Danmark. Senast med en förlust på 243.000 kr. 2021.

Enligt Jacob Smith har kedjan ackumulerat så stor skuld under krisen att det nu inte längre är möjligt att fortsätta verksamheten.

Till BT säger Birthe Guldberg Thygesen att hon anser situationen vara beklaglig, men samtidigt oundviklig.

"Vi arbetar på en möjlig lösning, och oavsett vad, kommer jag att återvända till bagelmarknaden som jag håller så kär," säger hon till mediet.